2015. szeptember 8., kedd

I. szakasz: Szunnyadó kíváncsiság 5.

Adj jelet! Kérlek!
A sárkány sírva bőgött, a falak is belerázkódtak kínjába. Csontjain a hártyák vadul feszültek. Bőre alatt a vasalatok csikorogtak, nyögtek, de nem tarthattak ellent: a sárkányt összepréselni igyekvő szobát valami nála is erősebb zúzta össze.
Végül a szoba húzta a legrövidebbet, ő adta fel elsőként. A rajta képződő végzetes repedésen keresztül kibújt a sárkány, a szoba pedig alázuhant.
Szanaszél a végtelen égben találta magát. Nem volt ellenére, nem esett kétségbe, de még egészen Kékségbe sem. Érezte, hogy nem lehet a dolog, megmenekülése teljes. Ez csak a kapu – talán nincs is bezárva, de ő akkor sem tudja, miként léphetne be.
Hova léphet egyáltalán?
Ha zuhan, az feltétlenül azt jelenti, hogy ki fog futni az időből, amíg még cselekedhet?
Mit tenne apja, aki annak idején állítólag elnyűtte az idő vasfogát? Végül is miért ne? Bekebelezi, mint egy szendvicset, vagy a légúszók kedvenc desszertjét, a morzsarétest!
Kivitelezhetőnek tűnt!
És ekkor megszólalt az érintett, mintegy jelezve: ehhez neki is volna egy-két keresetlen szava: – Tik-tak, tik-tak – intette őt az idő.
– Megcsinálom, nem hiszed?
– Tik-tak – felelt egykedvűen a másik.
– Az ő vére vagyok! Elnyűlek!
– Tik! – dorgálta meg az idő. – Tak!
Lehet, hogy félreértett valamit? Az idő nem mutatja a félelem leghalványabb jelét sem. Egyáltalán ki mondta, hogy harcolni kell vele? Apja talán csak kikerülte, hogy ne keresztezzék egymás útjait…
– Apa… – sírt fel a semmiből Szanaszél.
Anyja a karjaiba zárta és csitítgatta: – Nincs semmi baj. Apa jól van, a lehető legteljesebben: vérének él, ha szeretjük, hagyjuk.
– De akkor miért? – suttogta elhalón fia, miközben szeme az órára, a légúszók egyik legnagyobbra tartott találmányára tévedt.
Tik!
Az eszköz, melyet annyi máshonnan kétségbe vont; akadt, ahol egyenesen úgy tartották: a Kárhozattól kölcsönözték az alapötletet.
Tak!
– Miért hívod? Megint hallottalak… amíg álmodtam… annyi mindent…
– Féltelek, fiam. Nekem, nekünk már mindegy. De te még kijuthatsz talán. Ő tudja…
– Hiszen te is átébredhetsz! – Szanaszél felült. Egyik combján vörösen ázott a kötés, bal karja zsibbadt és be volt gipszelve. Kényelmetlenül érezte magát csatakossá izzadt ágyában. A rozsdásodást meg kell előzni – jutott eszébe.
– Be vagyunk zárva – jelentette ki ellentmondást nem tűrően édesanyja. – Már eleget próbálkoztam, és elegem lett az önsajnálatból is.
– De… az nem lehet… Sikló… nemrég megint áthozott valakit.
– Tartsd magad távol… attól… attól a…
Anyja szemében eszelős félelem remegett, jobban illett hozzá, mint az előbbi határozottság.
– Sosem értettem, miért vagy vele ilyen ellenséges…
– Mert szolgál!
– Szolgál-szolgál! – füstölgött Szanaszél, s úgy érezte, valami elragadja. – A fene nagy légúszó egó! Baromi büszkén lebegtek a semmiben, amit otthonnak hívtok! Ebben az álságos kényszerszabadságban, tehetetlenségetek és hitetlenségetek sivárságában! Egy életen át ölitek lelketeket a kisded gépezeteitekbe, amelyekkel igyekeztek lenyomni a torkotokon a hazugságot, hogy ti nem szolgáltok!
– Igen, mi – mosolygott bánatosan a légúszó nő. – Szavaid akár az övéi is lehetnének, még ha csupán a láz beszél is belőled. Elszomorítasz és végtelenül boldoggá teszel vele! Semmi kétség: neked megvan az esélyed. Kinőtted világodat, e börtönt. Számodra máshonnan lesz immár!
Szanaszél kapásból ellent szeretett volna mondani, de nem bírt – szöget ütöttek fejében a szavak. Mindig próbálkozott formát adni e gondolatainak, annak, ami marta belülről.
Ennyi lenne hát a megoldás?
– Menjünk innét! – mondta rekedten.
– Mégsem értesz, Vasfog Szanaszél.
– Hát segíts, anyám!
– Hogyan, ha az agyad is vasból van?! – csattant fel anyja egészen élénken, egészen úgy, mint mikor még igazán élt és dühös volt. – Berozsdásodott az évek során!
– Nincs vasból. Ahogy én sem. – Nagy levegőt vett. – Nem vagyok az apám!
Anyja hisztérikusan felnevetett, nehéz volt eldönteni, sír-e közben.
– Ha tudnád, micsoda igazság rejlik szavaidban!
– Most ezt miért mondod így?
– Te nem vagy a vas szülötte.
– Mi?
– Ez a sok fém, fogaskerék, olaj és gőz. Ez a rideg tudományos számítás. Nem a tiéd. Te nem vagy a vas szülötte.
Szanaszélt annyira sokkolták e szavak, hogy csak megismételni tudta: – Nem vagyok…
– Sosem voltál. Apáddal megpróbáltuk befogadtatni veled. De most már belátom, hogy hibáztam, mikor rád, vagyis rátok erőltettem világomat, mint kézenfekvő megoldást, búvóhelyet. Észre kellett volna vennem, hogy e magától értetődés csakis csapdát rejthet.
Fiam – szeméből hatalmas könnycsepp buggyant ki és gördült alá, alakját egészen a földet érésig megőrizve –, apád révén te vándor vagy. Szellemed lerázta a légúszók jármát, mely… igazad van: hazug.
Elhalkult mire befejezte.
Szanaszél akarata ellenére megsajnálta légúszó anyját. Eszébe jutott gyerekkora, az első repülő leckék, melyeket még szintén kezdő sárkánypilóta apjával vettek. Egészen addig nagyon nyűgös kiskölyök volt, soha semmi nem elégítette ki, amit csak lehetett, utált. De a levegő meglovaglása, az új dimenzió meghódítása elvette negatív attitűdjét. Apja is jobb kedélyű lett. Egy rövid időre boldog, olyan igazi családdá váltak.
De most időn és téren át meglátta Szanaszél, amit apján akkor nem tudott értelmezni: ő már akkor tudta, hogy ez kevés lesz. Nem is bírta. Elment. A vérének élni, táplálni kíváncsiságát
Igen, végre megpillantotta a maga teljes valójában. Gigászi méretéhez képest szaporán lélegzik, ezer szeme egymástól függetlenül veszi górcső alá a mindenséget. Szörnyeteg volt. Ő maga volt.
– Etetnem kell – nyögött fel Szanaszél.
– Kicsikém! – zokogta anyja. – Próbálj meg… Próbálj elaludni!
– Érzem, hogy közel a vég… Nem biztos, hogy felébrednék már!
– Itt már nem is – vett erőt magán anyja. – Álmodj! Mélyre. Oda, ahol Édesálom az úr, ahol teremtő erővel bír.
– Nem tudom, hogyan kell, anya! – panaszkodott kisfiúsan Szanaszél. – Apa hogy csinálta?
– Amikor apád mélyre ment, először mindig megtisztította a tudatát a légúszók szennyétől. Odament elalvás előtt meditálni, amitől mi a legjobban rettegünk.
– Le… esett?
– A Kékségbe. Folyton kétségbe ejtett ezzel – tette hozzá fanyar mosollyal az arcán. – Számára magától értetődött, hogy ekképp cselekedjen.
– Láttam… amikor zuhantam… Láttam valamit. Lehet, hogy…? – Szanaszél hangja elcsuklott, ahogy elvesztette eszméletét.
Mikor legközelebb magához tért, éppen lefordult a IV-es Légvár platformjáról. Az őt letaszító, kis híján utánaboruló édesanyja zokogás zilálta szavait még sokáig, felfoghatatlanul sokáig hallotta: – Merj nagyot álmodni!
Aztán mindent elnyelt a Kékség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése