2015. szeptember 1., kedd

I. szakasz: Szunnyadó kíváncsiság 4.

Úszott, ahogy csak a légúszók szoktak. Meglovagolt egy vad termiket, aztán kitépte magát belőle. Sárkánya – meghajtás nélküli, harci jármű-öltözékének – rögzítékei bánatosan felnyikordultak a megterhelő kanyarban. Meg kéne majd olajozni…
De az várhat, ahogy minden más is, míg nem tisztul valamelyest a kép.
Persze valahol nagyon is egyszerű a helyzet: édesanyja végleg beleveszni látszott önmagába, a mindenét kitöltő bánatba. Bezárták – hangoztatta; valójában tulajdon rögeszméivel ő torlaszolta el a külvilágot saját magától. A Nyavalyföldét, vagyis egy máshonnant frissen megjárt Égbolt Sikló, meg az onnan elhozott, furcsa, agresszív kis kabalaállat-királya tökéletesen bizonyította, hogy Szanaszél hiú ábrándokat kergetett, mikor elhitte anyjának a képzelgést, miszerint bezárták a légúszókat... hogy mégsem őrült meg...
Folytak a fiú könnyei a régi felismerés beismerésétől, s ő önkéntelenül is a rozsdára gondolt, a nedvesség nevezetű ragályos betegség e végzetes tünetére.
Persze a Légvárak és azok részei túlnyomórészt olyan ötvözetekből készültek, melyeken nem fogott a rozsda.
Vasfog Szanaszélt vajon megeszi-e? A vas nem jelent gondot a rozsdának. Lehet, hogy ő kevés ide?
A vas. A légúszók világában az alapot, a kezdetet jelképezte, ami mégsem elég jó, nem elég nemes, hogy méltó helye legyen az ő magasságukban.
Mi ez, ha nem önmegtagadás?
Képmutatók!
Gyávák!
Lebukott, dugóhúzóban süvített alá két torony között, finoman manőverezve kerülte ki a hidakat. A gyakorlóidőt leszámítva szigorúan tilos volt ilyen közel repülni az épületekhez. Nem véletlenül. Lelte már korai halálát társa, barátja is ilyesfajta játszadozás közepette.
De őt ez nem állíthatta meg. Nem azért, mert nem sajnálta a srácot, vagy nem érezte át a felettesek félelmeit, vagy hogy figyelmen kívül hagyta volna azok jogos felháborodását.
Ezek a zuhanások mindig is másról – önmagáról szóltak.
Egész életét magasan töltötte, helyeken, ahol – bár természetesen nem volt tériszonyos – sosem érezte igazán jól magát.
Ahogy most sem, de azért javult a helyzet, ahogy egyre lejjebb és lejjebb zúgott.
Vajon mi vár rá odalent? Mi az, ami úgy vonzza?
A Légvárak alatt a végtelen al-ég, a sosem csökkenő étvágyú Légtenger, a Kékség terpeszkedett. Az ezzel eggyé váló gyilkos vággyal szemben pedig ott riadóztatott a legelső lecke, az iskolákban folyamatosan felemlegetett, legszigorúbb, természetesen agyon szajkózott intelem, melynek lényege annyi csak: Ne ess Kékségbe!
Megtenné! Minden fém legyen rá a tanúja, hogy megtenné!
Talán tényleg megtörtént volna, ha nem érzi…
furán magáT.
Kielégítetlen, zsibogó agya égő testét kezdte gyötörni. A szél a bőrruhákon át is fagyasztotta nyirkos bőrét. Újra! Megint keresett egy termiket, majd’ megbolondult, mire olyan magasságba ért, amiről már úgy hitte, onnan alázuhanva kitöltheti személyes űrjét.
Alant, ahol a kiokádott füst nem takarta el, a IV-es Légvár tűpárnája csillogott át a kosz-fellegen. A távolban Szanaszél felfedezni vélte több szomszédjukat is: ott laposodott (még a magasból nézve is) a III-as, az ott meg talán a VII-es, a kis izgő-mozgó foltja. És persze baljós szomszédjuk, a tiltott (hehe) Légrom, az utolsó háborújuk csatatere, múzeuma.
Szanaszél kifordult a láthatatlan felvonóból, s úgy összecsapta szárnyait, hogy a fém merevítők is majd belehajlottak.
Alábukott.
Egyenesen a IV-es közepét célozta meg, noha az még nagyon távol, szinte a számíthatóság határán túl lebegett tőle.
És akkor meglátta. Először azt hitte, a multifókuszú szűrőlencsék, meg a rájuk csöpögő izzadtság babonázta meg.
De hiszen annyira kicsi volt! Ez a hatalmas (légvárak között is méretes) szerkezet, vagy inkább platform annyira jelentéktelennek tűnt, annyira kicsinyesnek és beszűkültnek. Semminek tűnt az igazi semmi háttere előtt, s ez utóbbi már nem volt teljesen önmaga. Kinyílt, de nem annyira a szemnek, sokkal inkább egy belső érzéknek. Csak lehetőségeket mutatott, ösvényeket, szégyenlősen megvillantva elképesztő távlatait.
Ez egyszer megteszi? Kideríti, meddig zuhanhat, figyelmen kívül hagyva a külön szakirodalommal bíró téma legempirikusabb kutatóinak tapasztalatait? A sok befejezetlen könyvet a visszatérni képtelen alkotótól?
Van odalent valami. Ezt biztosan tudta immár, csak feldolgozni volt képtelen. És az is egyértelmű volt, hogy ezt nem így kellett volna megtapasztalni. Késő bánat, eb gondolat – elmélkedett derűsen (bár nem tudta, mi is az az eb), miközben az őrült gyorsulásban elvesztette a finom manőverezés képességét.
De mégsem volt hajlandó széjjelebb nyitni szárnyait.
Mi lehet a sebesség, a gyorsulás végén? – ragadta magával egy őrült gondolat, amit talán a szél süvöltött a fülébe.
A IV-es Légvár legmagasabb tornya, a harcászati célokból emelt Lándzsa szélesedő felső része, pengéje egy villanás volt csupán, a gigászi építmény mit sem ért az új, az első, a vágyott istennel, a sebességgel szemben.
A beteges mámort egy széllökés rángatta szét.
Szanaszél teljesen elvesztette az irányítást, propellereket megszégyenítő sebességgel kezdett pörögni több tengely körül egyszerre. A centrifugális erő kiokádtatta vele maradék, féligemésztett ebédjét, és szétvetette végtagjait, kinyitva ezzel a hozzájuk rögzített siklószárnyakat.
A sárkányt nem erre találták ki. A szél süvítésébe szárnyvászon szakadása és szegecsegek pattanása vegyült. De a szerkezet nem adta egykönnyen magát: haláltusájával jócskán lelassította viselő-vezetőjét.
Ekkor hirtelen kitisztult a kép, Szanaszél szinte felébredt.
Zuhant. Még mindig. Meg fog halni.
Hacsak…
Összegömbölyödött, stabilizálta magát amennyire lehet, majd megfeszítve lázasan égő izmait lassan kibontotta szárnyait, egyre simábban felfeküdve a légtömegekre. Magára talált, amiből az is következett, hogy tapasztalt sárkánypilótaként felismerte: noha van esélye a túlélésre, de ebből bizony semmi esetre sem lesz finom földet érés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése